Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

Μαζί με τους μαθητές για δημόσια δωρεάν παιδεία

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Χαλανδρίου χαιρετίζει τον αγώνα των μαθητών για δημόσια δωρεάν παιδεία και συμπορεύεται με την εκπαιδευτική κοινότητα, που στο σύνολο της απορρίπτει τα σχέδια της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Οι εκπαιδευτικές αλλαγές που προωθούνται θα δημιουργήσουν τεράστιες ανισότητες ανάμεσα στους μαθητές και τους φοιτητές. Οι λίγοι που θα έχουν την οικονομική δυνατότητα - για τη μέση ελληνική οικογένεια τα ποσά θα είναι δυσβάσταχτα - θα αγοράζουν πανάκριβα την είσοδό τους στην ανώτατη εκπαίδευση.

Μαζί με τις κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας έχουν πυκνώσει όμως και κάθε είδους παραινέσεις και απειλές, ώστε οι μαθητές να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους υπέρ της δημόσιας παιδείας. Ζητούμε από τους μαθητές να μην πτοούνται και να παραμείνουν πιστοί στα όνειρα και τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο.

Στεκόμαστε δίπλα στον αγώνα των μαθητών και των φοιτητών. Λέμε όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Λέμε όχι στην διάλυση του δημόσιου σχολείου. Η παιδεία δεν είναι εμπόρευμα! 

------------------------------------

Ακολουθεί η επιστολή που απηύθυνε στην Ένωση το 15μελές του 3ου ΓΕΛ Χαλανδρίου:

Αγαπητά μέλη της Ένωσης Γονέων,

Έπειτα από απόφαση της γενικής συνέλευσης (των μαθητών) του 3ου ΓΕΛ Χαλανδρίου, το σχολείο από την Πέμπτη 18/1 τελεί υπό κατάληψη. Μετά τις πιέσεις του υπουργείου και της διεύθυνσης, από εχθές, Δευτέρα 22/1, πραγματοποιείται εξ' αποστάσεως εκπαίδευση, οπότε και οι μαθητές κινητοποιήθηκαν, παίρνοντας αποφάσεις για αποχή. Η επίσημη ενημέρωση που έφτασε στους γονείς από τη διεύθυνση εχθές το μεσημέρι διευκρινίζει πως οι απουσίες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα προσμετρηθούν κανονικά, παραβλέποντας την απόφαση των μαθητών για κατάληψη και αποχή απ' τα μαθήματα. Οι δράσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο της διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων μας - κατά του νέου νομοσχεδίου της κυβέρνησης που θα αφορά την ίδρυση μη-κρατικών (ιδιωτικών) πανεπιστημίων, της καταστρατήγησης του άρθρου 16 και της υποβάθμισης της δημόσιας παιδείας - και υπέρ της αύξησης του κρατικού προϋπολογισμού για την δημόσια εκπαίδευση. Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε τους καθηγητές μας στο πλευρό μας, τους ανθρώπους δηλαδή, που ξέρουν, από πρώτο χέρι, τι περνάμε, τι επιπτώσεις θα έχει το νομοσχέδιο αυτό στις σπουδές και στη ζωή μας. Δεν τους θέλουμε εναντίον μας. Γι' αυτό και τους ζητάμε, παρά τις πιέσεις του υπουργείου, να σεβαστούν τη συλλογική απόφασή μας για κατάληψη, για αποχή από το webex και να μην πάρουμε απουσίες, όπως ενημέρωσε η διεύθυνση του σχολείου με το σχετικό e-mail. Η δημοκρατία, η συλλογική συζήτηση και απόφαση και ο σεβασμός αυτής, που μαθαίνουμε στο σχολείο, δεν μπορούν να μπαίνουν στην ίδια πρόταση με τον εκφοβισμό. Να προχωρήσουμε όλοι μαζί, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, για να καταλάβουν στο Υπουργείο ότι δεν θα τους περάσει.

Χαλάνδρι, 23/1/2024

Το 15μελές του 3ου ΓΕΛ Χαλανδρίου