Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Νοιαζόμαστε, Ενδιαφερόμαστε, Συμμετέχουμε, Ψηφίζουμε


Φέτος θα διεξαχθούν εκλογές σε όσους Συλλόγους Γονέων δεν μπόρεσαν, εξαιτίας των μέτρων για την πανδημία, να κάνουν εκλογές την προηγούμενη σχολική χρονιά.Ειδικά γι’ αυτές τις εκλογές, η θητεία των οργάνων θα είναι μονοετής, δηλαδή, την επόμενη σχολική χρονιά (2022-23) θα ξαναγίνουν εκλογές.

Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να έχουμε μαζικούς, δυνατούς Συλλόγους Γονέων σε κάθε σχολείο. Μετά την υποχρεωτική απομόνωση της πανδημίας έχουμε ανάγκη να ξαναβρούμε τη χαμένη μας κοινωνικότητα και συλλογικότητα. Να ζωντανέψουμε τη γειτονιά, την αυλή του σχολείου μας. Με τις δράσεις και δραστηριότητές μας. Να κάνουμε τη φωνή μας ν’ ακούγεται ξανά δυνατά.

Γνωρίζουμε πόσο σημαντικός είναι ένας δυνατός Σύλλογος Γονέων για να λειτουργεί σωστά το σχολείο. Τώρα, που ο νέος Νόμος περιορίζει σημαντικά τη φωνή των Συλλόγων Γονέων και των μαθητών στα Σχολικά Συμβούλια, τώρα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να ισχυροποιήσουμε τους Συλλόγους μας, να δυναμώσουμε τη φωνή μας.

Χρήσιμες Οδηγίες


Σε όσα σχολεία έχουν γίνει εκλογές την προηγούμενη σχολική χρονιά, δεν είναι απαραίτητο να ξαναγίνουν. Αν όμως ο Σύλλογος επιθυμεί, ιδίως αν δεν έχει συμπληρωθεί το όριο του 1/3 των εκπροσωπούμενων μαθητών, μπορούν να ξαναγίνουν.

Σε όσα σχολεία έχουν γίνει δια ζώσης εκλογοαπολογιστικές Γενικές Συνελεύσεις και έχουν εκλεγεί Εφορευτικές Επιτροπές, μπορούν να γίνουν εκλογές σύμφωνα με αυτά που θα αποφασίσει η Εφορευτική Επιτροπή.

Στα υπόλοιπα σχολεία θα πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν δια ζώσης εκλογοαπολογιστικές Γενικές Συνελεύσεις, να εκλεγούν Εφορευτικές Επιτροπές και να προκηρυχθούν εκλογές. Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα, γι’ αυτό συνιστούμε οι συνελεύσεις να γίνουν στην αυλή του σχολείου. Αν δεν υπάρχει Δ.Σ. Συλλόγου για να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση, τότε η Διεύθυνση του σχολείου είναι υποχρεωμένη να συγκαλέσει αυτή την Γενική Συνέλευση (Ν.2621/1998, Άρθρο 2, παρ.2.β.14). Είμαστε βέβαιοι ότι κανένας Διευθυντής/Διευθύντρια δεν θα αρνηθεί αυτή τη διευκόλυνση προς του γονείς.

Η Διεύθυνση του σχολείου θα πρέπει να δώσει τα απαραίτητα στοιχεία επικοινωνίας (email, τηλέφωνο) όλων των γονέων του σχολείου στο Σύλλογο Γονέων ώστε να επικοινωνήσει με όλους του γονείς, εάν ζητηθεί αυτό από τον Σύλλογο. Δεν τίθεται θέμα παραβίασης του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων και της σχετικής εθνικής νομοθεσίας (ΥΠΑΙΘ Φ1/159813/Δ2/30.11.2020 & Δελτίο ΑΠΔΠΧ Μαΐου 2015).

Δεν αμελούμε να δηλώσουμε υποψηφιότητα για την Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Χαλανδρίου! Η Ένωση χρειάζεται ανανέωση για να μπορεί να συνεχίσει την αγωνιστική δράση της!

Στη σελίδα Νομοθεσία - Οδηγοί του blog μας θα βρείτε χρήσιμο υλικό για την οργάνωση των Γενικών Συνελεύσεων και των εκλογών και υποδείγματα των εντύπων που θα χρειαστείτε.