Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

Καλωσόρισμα για τη νέα σχολική χρονιά

Αγαπητοί γονείς,

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με την προσδοκία όλων μας τα σχολεία μας να λειτουργήσουν δια ζώσης. Η πανδημία έχει σημαδέψει ανεξίτηλα τις ζωές μας και κυρίως τις ζωές των παιδιών μας: αρκεί να επισημάνουμε ότι τα παιδιά της Γ’ Λυκείου δεν έχουν παρά ελάχιστα βιώσει το Λύκειο, τα δε παιδιά της Γ’ Δημοτικού, τώρα, ουσιαστικά, ξεκινούν την πραγματική σχολική ζωή. Κι αυτά, με την προϋπόθεση ότι δεν θα ζήσουμε ξανά και φέτος λοκντάουν και τηλεκπαίδευση.

Η λειτουργία των σχολείων στο δεύτερο χρόνο της πανδημίας

Το σχολείο είναι ο φυσικός χώρος για την ομαλή κοινωνική ψυχική και νοητική ανάπτυξη ενός παιδιού. Όλοι οι γονείς βιώσαμε από πρώτο χέρι μέσα στους μήνες της τηλεκπαίδευσης ότι η δια ζώσης εκπαίδευση, η δια ζώσης αλληλεπίδραση στη σχολική κοινότητα δεν μπορούν να αντικατασταθούν. Τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοικτά, και σ’ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να παλέψουμε. Τηρώντας όλες τις προϋποθέσεις και όλους τους όρους για την ασφαλή λειτουργία τους, για τη διασφάλιση της υγείας παιδιών και εκπαιδευτικών.

Αναρωτιόμαστε, όμως, πώς θα επιστρέψουν τα παιδιά μας στην κανονικότητα του σχολείου μετά από πολύμηνα λοκντάουν, με μιάμιση σχολική χρονιά τηλεκπαίδευσης, ποια μέριμνα έχει λάβει το Υπουργείο για την ομαλή τους επανένταξη;

Εν τω μεταξύ, έντονη είναι η ανησυχία μας με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εξήγγειλε το Υπουργείο, ειδικά με το μέτρο ότι ένα τμήμα θα κλείνει μόνο όταν πάνω από τα μισά παιδιά βρεθούν θετικά στον κορωνοϊό!

Ο εμβολιασμός είναι το μεγάλο όπλο της συλλογικής ανθρώπινης γνώσης απέναντι στον κίνδυνο της Covid-19. Αλλά μόνο ο εμβολιασμός δεν αρκεί. Διασφάλιση της υγείας για όλη την κοινωνία προϋποθέτει, παράλληλα με τον καθολικό εμβολιασμό, και όλα εκείνα τα μέσα και μέτρα που θα περιορίσουν τη μεταδοτικότητα και θα εξασφαλίσουν άρτια και σύγχρονη περίθαλψη σε όλες και όλους. Με αυτά τα αιτήματα, αυτές τις προτεραιότητες, πρέπει να συνδυαστεί η έναρξη της σχολικής χρονιάς, για τη μόρφωση, για την υγεία, για τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας.

Με γνώμονα τις ανάγκες μας και των παιδιών μας

Το γονεϊκό κίνημα αλλά και οι εκπαιδευτικοί, διεκδικούμε χρόνια τώρα να περιοριστεί το μέγιστο μέγεθος της τάξης στα 15 παιδιά. Σήμερα αυτό το αίτημα δεν έχει μόνο παιδαγωγική αξία. Έχει σημασία και στη διασφάλιση της προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών. Αντί γι’ αυτό, η κυβέρνηση επιμένει στην επαναφορά τουορίου των 25 παιδιών ανά τάξη (όταν πριν δύο χρόνια είχε θεσμοθετηθεί το όριο των 22), που πολλές φορές στην πράξη γίνεται 27, και στη σύμπτυξη ή κατάργηση «ολιγομελών» τμημάτων (απαγορεύονται τμήματα μικρότερα των 14 παιδιών), αυτά στο όνομα μια δήθεν «αποτελεσματικότητας», δηλαδή, να μειωθούν όσο γίνεται τα χρήματα που δίνονται για την παιδεία.

Λιγότερα τμήματα σημαίνει λιγότεροι εκπαιδευτικοί, λιγότερο βοηθητικό προσωπικό, λιγότερα εποπτικά μέσα, λιγότερα σχολεία, μ’ άλλα λόγια, λιγότερη αξία στη δημόσια παιδεία.

Οι αλλαγές που θα δούμε στην λειτουργία των σχολείων μας από φέτος, με τους νόμους που ψηφίστηκαν με τα σχολεία κλειστά θα είναι δραματικές. Ήδη μια πρώτη γεύση πήραμε με την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που δημιούργησε ισάριθμους υποψήφιους πελάτες στα ιδιωτικά κολλέγια.

Φέτος αναμένεται να γίνει περισσότερο φανερή η ανάγκη να υπάρχει επιστημονικό προσωπικό ψυχολόγων, κοινωνικών επιστημόνων και νοσηλευτών στα σχολεία. Αντί γι’ αυτό, εν έτει 2021 οι εκπαιδευτικοί  υποχρεώνονται να ασκούν παράλληλα και υγειονομικά καθήκοντα.

Στο επίπεδο του Δήμου μας

Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο Χαλάνδρι είναι η σχολική στέγη, ιδίως στην περιοχή του Πατήματος και δευτερευόντως στο Κάτω Χαλάνδρι. Κοντεύουν 10 χρόνια από την ίδρυσή του 17ου Δημοτικού και 17ου Νηπιαγωγείου, όμως η πρόοδος όσον αφορά την ανέγερσή τους είναι μηδαμινή. Το άκρως απαραίτητο 6ο Γενικό Λύκειο ιδρύθηκε μεν πέρυσι, αλλά προς το παρόν θα συστεγάζεται με το 8ο Γυμνάσιο σε ένα υπερκορεσμένο σχολικό συγκρότημα. Σημαντικό πρόβλημα στέγης αντιμετωπίζουν τα εναπομείναντα ΕΠΑΛ του Δήμου μας που στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα και εν πολλοίς ακατάλληλα κτήρια.

Η καθιέρωση του υποχρεωτικού διετούς Νηπιαγωγείου βρήκε όλους του Δήμους απροετοίμαστους. Η Ένωση είχε επισημάνει ήδη πριν από τρία χρόνια ότι θα αντιμετωπίζαμε πρόβλημα στέγασης των Νηπιαγωγείων. Αντί όμως να υπάρξει ένα γενναίο πρόγραμμα ανέγερσης καινούργιων Νηπιαγωγείων, η Πολιτεία «αντιμετώπισε» το πρόβλημα με την εγκατάσταση container στα προαύλια και με τη σύμπτυξη τμημάτων. Στο Χαλάνδρι πέρυσι είχαμε σχεδόν παντού 24 - 25 νήπια σε κάθε τάξη και έξι container σε προαύλια σχολείων. Να σημειώσουμε επίσης ότι οι περισσότερες από τις αίθουσες των Νηπιαγωγείων δεν έχουν τις νόμιμες προδιαγραφές (1,8 m²/μαθητή) για να δεχτούν 25 νήπια.

Οι εργασίες συντήρησης, βελτιώσεων και εξωραϊσμού των σχολείων που γίνονται τα τελευταία χρόνια από τον Δήμο είναι απαραίτητες αλλά δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα του κορεσμού των αιθουσών, ούτε στο πρόβλημα της μεγάλης ηλικίας πολλών σχολικών μονάδων. Ο Δήμος Χαλανδρίου πρέπει να αναλάβει ένα γενναίο, μακροπρόθεσμο πρόγραμμα κατασκευής νέων σχολικών μονάδων και αναβάθμισης των υφισταμένων, ώστε τα σχολεία μας να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.

Η ανάθεση στην αρμοδιότητα των Δήμων του προσωπικού καθαριότητας και η μετακίνηση των εργαζόμενων καθαριστριών από άλλους χώρους, δεν λύνει το πρόβλημα μακροπρόθεσμα. Ο Δήμος Χαλανδρίου διέθεσε από ίδιους πόρους για να προσλάβει πρόσθετο προσωπικό καθαριότητας για τα σχολεία, γεγονός που φανερώνει ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να επιβαρύνει συνεχώς τους Δήμους με τη λειτουργία των σχολείων, χωρίς να τους διαθέτει τους ανάλογους πόρους. Το πάγιο αίτημά μας για μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία, πλήρους ωραρίου, και όχι με 10μηνες συμβάσεις, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, παραμένει.

Για τη λειτουργία των Συλλόγων Γονέων

Ο νέος νόμος για την παιδεία αντιμετωπίζει τους γονείς ως βάρος για την λειτουργία των σχολείων και επιφυλάσσει περιορισμένο ρόλο στα όργανα διοίκησης του σχολείου για τους Συλλόγους Γονέων – ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για τους μαθητές της Β/βάθμιας εκπαίδευσης αφού ο εκπρόσωπος του 15μελούς στο Σχολικό Συμβούλιο θα έχει μόνο δικαίωμα λόγου, αλλά όχι ψήφου. Πρόκειται για μια βαθύτατα αντιδραστική μεταρρύθμιση που καθιστά ουσιαστικά τη Διεύθυνση του σχολείου παντοδύναμη.

Εμείς όμως γνωρίζουμε ότι το «ζωντανό» σχολείο προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή όλων των παραγόντων της σχολικής κοινότητας, επομένως και των γονέων. Το σχολείο έχει ανάγκη τη συμμετοχή μας στην καθημερινή ζωή του, με τη συνεργασία μας με τους εκπαιδευτικούς, μέσα από την ενεργό συμμετοχή και δράση των Συλλόγων Γονέων στη ζωή του σχολείου. Οι γονείς, οι Σύλλογοι Γονέων, δεν είναι μηχανισμοί εξεύρεσης πρόσθετης χρηματοδότησης, και δεν πρέπει ν’ αφήσουμε να εκφυλιστούν σε κάτι τέτοιο.

Η κατάσταση αυτή επιβάλλει να ενεργοποιηθούμε μαζικά όλοι οι γονείς, να δυναμώσουμε τη φωνή και να ενισχύσουμε τη δυναμική των Συλλόγων Γονέων, να διεκδικήσουμε να ακούγονται οι θέσεις μας, να έχουμε λόγο σ’ αυτά που γίνονται στο σχολείο των παιδιών μας. Και μαζί με τους Συλλόγους Γονέων, να δυναμώσουμε τη φωνή της Ένωσης, της Ομοσπονδίας, της ΑΣΓΜΕ.

Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου πρέπει να γίνουν εκλογές σε όλα τα σχολεία για την εκλογή των οργάνων των Συλλόγων Γονέων. Ειδικά για τις φετινές εκλογές η θητεία των οργάνων θα είναι ένα (1) έτος, την επόμενη σχολική χρονιά θα ξαναγίνουν εκλογές, με κανονική, διετή θητεία. Θα επανέλθουμε σύντομα για το ζήτημα των εκλογών με νεότερη ανακοίνωση και οδηγίες. Μέχρι τότε σας καλούμε να οργανώνεστε, να προετοιμάζεστε για τις εκλογές, να διεκδικείτε να ακούγεται η φωνή σας στο σχολείο.

Παλεύουμε ώστε να εξασφαλίσουμε τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας.

Απαιτούμε να καταργηθεί – να μην εφαρμοστεί συνολικά ο ν.4823/21. Να καταργηθεί εδώ και τώρα η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα Θεμάτων. Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου για τη λεγόμενη αξιολόγηση που στην ουσία πρόκειται για ασφυκτικό κρατικό έλεγχο στη σχολική κοινότητα.

Καλή Σχολική Χρονιά, υγεία και δύναμη σε όλους!

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών του Δήμου Χαλανδρίου