Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Τελικά είναι ανικανότητα ή Πολιτική Επιλογή;

Στην πρώτη Φάση της Πανδημίας μας ζήτησαν χρόνο για να μπορέσουν να τον αξιοποιήσουν για να μπορέσουν να ανοίξουν σωστά τα σχολεία στην επόμενη φάση. Και στο Χαλάνδρι όλα κύλησαν υποδειγματικά. Μας έδωσαν και συγχαρητήρια για την υποδειγματική μας στάση.

Στον χρόνο που τους δώσαμε στο μεσοδιάστημα, από το πρώτο κύμα της πανδημίας μέχρι το δεύτερο, προετοιμάζονταν, καταθέτοντας νομοσχέδια με αύξηση των μαθητών ανά τάξη και με τραμπουκισμούς και επιθέσεις σε μαθητικές κοινότητες που διαμαρτύρονταν για τα ελλιπή υγειονομικά μέτρα στα σχολεία. Στο Χαλάνδρι στο 1ο Γυμνάσιο κάλεσαν τον εισαγγελέα, σε άλλη περίπτωση ελάχιστοι γονείς ευτυχώς που δεν εκπροσωπούσαν παρά μόνο τον εαυτό τους φώναζαν να σπάσουν οι καταλήψεις των παιδιών που απλώς ζητούσαν να τηρούνται τα μέτρα που εισηγούνταν η επιτροπή των σοφών λοιμοξιολόγων και υποστήριζαν και οι σύλλογοι γονέων. 

Χωρίς να έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο από το πρώτο στο δεύτερο κύμα, χωρίς αύξηση των ΜΕΘ, χωρίς προσλήψεις γιατρών & υγειονομικού προσωπικού, χωρίς αύξηση αιθουσών στα σχολεία, χωρίς τη δημιουργία τμημάτων έως 15 μαθητών, χωρίς προσλήψεις εκπαιδευτικών καθαριστριών κ.λπ., ενώ από την άλλη το χρήμα ρέει στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, λες και όλα τα χρόνια που είχαν υπερκέρδη τα μοιράζονταν με εμάς και γι’ αυτό κι εμείς τώρα που ζορίζονται τους το ανταποδίδουμε.

Μέσα σε όλα αυτά λοιπόν ξανακλείνουμε τα σχολεία και ξεκινάμε εξ αποστάσεως εκπαίδευση ακόμη και στο Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο. 

Όπως δεν γίνεται σχολείο χωρίς βιβλίο έτσι δεν γίνεται και εξ αποστάσεως εκπαίδευση χωρίς υπολογιστή. Όπως το βιβλίο είναι παροχή του κράτους έτσι και η υποδομή για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα έπρεπε να είναι δωρεάν παροχή του κράτους (υπολογιστής, συνδέσεις internet, εκπαίδευση εκπαιδευτικών για να μπορέσουν να ανταποκριθούν, διδακτικό υλικό για να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να διδάσκουν σύγχρονα & ασύγχρονα κ.λπ.) Γιατί αυτά για πολλούς συνανθρώπους μας ακόμη και η σύνδεση στο internet είναι πολυτέλεια, ακόμη και στο κατά τα άλλα προνομιούχο Χαλάνδρι.

Τι κάνει λοιπόν το κράτος για να μπορέσει να γίνει καλύτερα η εξ αποστάσεως εκπαίδευση; Μας στέλνει φιρμάνι να δηλώσουμε μέσα στις τελευταίες 5 μέρες του Νοέμβρη αν τα παιδιά μας θα δώσουν πανελλήνιες, κι αν δεν το κάνουμε τώρα χάνουν αυτό το δικαίωμα τα παιδιά. Και πως γίνεται η ενημέρωση αφού τα σχολεία είναι κλειστά; Μα με email φυσικά… Και όποιος δεν το δει χάνει την ευκαιρία το παιδί του να δώσει Πανελλήνιες.

Οκτώ μήνες από την πρώτη φάση της πανδημίας μέχρι την έναρξη της δεύτερης τι ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ η Κυβέρνηση. Ούτε στο Χαλάνδρι, ούτε πουθενά:
  • ΔΕΝ προμήθευσαν μαθητές & εκπαιδευτικούς με μάσκες.
  • ΔΕΝ μείωσαν τον αριθμό των παιδιών ανά τάξη
  • ΔΕΝ προσέλαβαν καθαρίστριες, νοσηλευτικό αλλά και άλλο προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργεία των σχολείων
  • ΔΕΝ προσέλαβαν εκπαιδευτικούς με αποτέλεσμα να ανοίξουν τα σχολεία με λιγότερους και από πέρσι ακόμα εκπαιδευτικούς.
  • ΔΕΝ επιμόρφωσαν κατάλληλα τους εκπαιδευτικούς για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σωστά στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
  • ΔΕΝ δημιούργησαν τις απαραίτητες υποδομές, 
  • ΔΕΝ έκαναν την απαραίτητη προετοιμασία / αναβάθμιση του συστήματος
  • ΔΕΝ προχώρησαν στην προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού των σχολείων προκειμένου να λειτουργήσει απρόσκοπτα το πρόγραμμα της τηλεκπαίδευσης
  • ΔΕΝ μερίμνησαν για την αγορά εξοπλισμού για όλα τα παιδιά
  • ΔΕΝ μερίμνησαν έστω για την αγορά εξοπλισμού και παροχή σύνδεσης internet για τα παιδιά που το έχουν πιο πολύ ανάγκη από τα άλλα παιδιά 
  • ΔΕΝ μερίμνησαν για τεστ στους μαθητές των σχολείων και στο διδακτικό και βοηθητικό προσωπικό που είχε κρούσματα.
ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ εκτός από το να νομοθετήσουν τη αύξηση των μαθητών σε 27 ανά τάξη και την επιστροφή της Τράπεζας Θεμάτων. Α! Και να απειλούν με απουσίες όσους μαθητές δεν συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση, χωρίς να λογαριάζουν αν έχουν υπολογιστή ή tablet, αν έχουν καν σύνδεση στο internet.

Και φυσικά δεν είναι λύση οι πρωτοβουλίες σαν αυτή του Δήμου Χαλανδρίου που αρχικά χορήγησε μάσκες σ’ όλους τους μαθητές και τώρα αναλαμβάνει πρωτοβουλία να χορηγήσει tablet στα παιδιά που έχουν πιο πολύ ανάγκη. Γιατί τι θα γίνει με τους μαθητές των Δήμων που είτε δεν μπορούν είτε δεν ενδιαφέρονται να υποκαταστήσουν την Κυβέρνησης στο ρόλο της; Θα αρχίσουμε να έχουμε σχολεία δύο ταχυτήτων; Εκπαίδευση για τους μαθητές που έχουν, απουσίες για τους μαθητές που στερούνται;

Όλα τα παραπάνω δεν συμβαίνουν σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή που δυσκολεύονται να φτιαχτούν υποδομές αλλά στην Ελλάδα και στο Χαλάνδρι του 2020. Συμβαίνουν και στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο γιατί τα χρήματα που ρέουν για τους λίγους, δικά μας χρήματα, είναι επενδύσεις, για τα δημόσια σχολεία όμως, για τις λαϊκές οικογένειες, για τη δημόσια υγεία, τα πάντα νοούνται ως ανεπιθύμητο κόστος!

Όσο ακόμα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη η Ενιαία Δημόσια Δωρεάν Παιδεία, ό,τι γίνεται στην Αλεξανδρούπολη, γίνεται και στο Χαλάνδρι και στο Καστελόριζο.

Δεν είναι λάθη, δεν είναι αμέλεια ή ανικανότητα

Είναι εγκληματική πολιτική απόφαση που κοστίζει εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές βάζοντας στη ζυγαριά το κόστος και το όφελος

Η Ενιαία Δημόσια Δωρεάν Παιδεία δέχεται επίθεση και πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα

Δεν θα τους αφήσουμε να συνεχίσουν έτσι

Κάτω από τις μάσκες έχουμε φωνή και απαιτούμε όλα τα ΔΕΝ να γίνουν εδώ και τώρα πράξη για να μπορέσουμε να αναπνεύσουμε

Μέσα από τους Συλλόγους Γονέων και τις Ενώσεις μας να παλέψουμε να παρθούν ΤΩΡΑ  όλα τα απαραίτητα και ουσιαστικά μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων!

Με Συλλόγους Γονέων Δυνατούς, Μαζικούς, Διεκδικητικούς,

Για το δίκιο των παιδιών μας των εκπαιδευτικών μας, των καθαριστριών μας, των γιατρών μας για το δίκιο το δικό μας τελικά