Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Εκλογοαπολογιστικές Συνελεύσεις & Εκλογικές Διαδικασίες

Αγαπητοί Γονείς,

Στην δύσκολη εποχή που διανύουμε λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, που συμπίπτει με την περίοδο που οι Σύλλογοι Γονέων πρέπει να κάνουν αρχαιρεσίες για να εκλέξουν τα νέα όργανά διοίκησής τους, η Ένωση απευθύνθηκε στο Δήμο, με αίτημα και όχι βεβαίως με ανακοίνωση – καταγγελία, και ζήτησε να παραχωρηθούν τα προαύλια των σχολείων για τις εκλογοαπολογιστικές γενικές συνελεύσεις των Συλλόγων Γονέων, με αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Ο Δήμος από τη μεριά του ανταποκρίθηκε παραχωρώντας στους Συλλόγους Γονέων έξι δημοτικούς χώρους και αρνούμενος να παραχωρήσει προαύλια σχολείων, επικαλούμενος το υγειονομικό πρωτόκολλο. Οι χώροι που παραχωρεί ο Δήμος είναι:

·       Θέατρο Ρεματιάς

·       Κολυμβητήριο «Παύλος Παπαγιαννόπουλος»

·       Ανοικτό γήπεδο ποδοσφαίρου Αθλητικού Κέντρου «Νίκος Πέρκιζας»

·       Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής (αμφιθεατρικός χώρος με κερκίδες)

·       Χώρος ΦΟΤ Τούφα

·       Γήπεδο μπάσκετ στο Αθλητικό Κέντρο «Μάρκος Παπαδάκης»

Από την πλευρά μας συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι ο φυσικός χώρος των Συλλόγων Γονέων είναι το ίδιο το σχολείο και πιστεύουμε ότι οι Σύλλογοι Γονέων διαθέτουν τόσο το αίσθημα ευθύνης όσο και την ικανότητα να διοργανώσουν μια γενική συνέλευση τηρώντας όλους τους υγειονομικούς κανόνες. Ωστόσο, αντιλαμβανόμαστε την μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνει ο Δήμος εν μέσω έξαρσης της πανδημίας και σεβόμαστε πλήρως την απόφασή του.

Καλούμε, λοιπόν, όσους Συλλόγους Γονέων δεν έχουν ακόμα διοργανώσει εκλογοαπολογιστικές γενικές συνελεύσεις να το πράξουν άμεσα, ζητώντας κατ’ αρχήν από τη Διεύθυνση του Σχολείου τους να τους παραχωρηθεί το προαύλιο, και αν συναντήσουν την άρνησή της να ζητήσουν κάποιον από τους διατιθέμενους από τον Δήμο χώρους. Αν υπάρχει και άλλος πρόσφορος δημόσιος υπαίθριος χώρος κατάλληλος για να γίνει γενική συνέλευση, που να εξυπηρετεί καλύτερα τους γονείς, ας απευθυνθούν στον Δήμο και πιστεύουμε ότι δεν θα αντιμετωπίσουν την άρνησή του. Είναι αυτονόητο ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται με απόλυτη αυστηρότητα τα τρέχοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή, μάσκες, αποστάσεις, ενώ σκόπιμο είναι να υπάρχουν και αντισηπτικά για τα χέρια.

Θυμίζουμε ότι για να είναι σε απαρτία η γενική συνέλευση θα πρέπει να είναι παρόντα το 1/3 των ταμιακά τακτοποιημένων μελών.

Ζητείστε από τη Διεύθυνση του Σχολείου σας πλήρεις καταλόγους των στοιχείων επικοινωνίας των γονέων των μαθητών, κάτι που, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν μπορεί να αρνηθεί. Σχετικά με τη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων, η διαβίβαση από τη Διεύθυνση του Σχολείου στους Συλλόγους Γονέων είναι σύννομη σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρθρου 6, παρ. 1 του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR), ενώ και η αρμόδια Αρχή έχει γνωμοδοτήσει θετικά.

Η εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση θα εκλέξει τριμελή εφορευτική επιτροπή που θα διενεργήσει τις αρχαιρεσίες. Λόγω των ειδικών συνθηκών, οι εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν σε περισσότερες από μία ημέρες, σε ώρες που κατά την κρίση της γενικής συνέλευσης εξυπηρετείται καλύτερα η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των γονέων. Είναι απαραίτητο να αναδείξουμε ισχυρούς Συλλόγους Γονέων που να έχουν δυνατή φωνή και  δύναμη να διεκδικούν γι’ αυτό πρέπει να επιδιώξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, όσο κι αν οι παρούσες συνθήκες φαντάζουν αποθαρρυντικές.

Δώστε επαρκή προθεσμία στους γονείς να δηλώσουν υποψηφιότητα για τα όργανα του Συλλόγου (Διοικητικό Συμβούλιο, Εξελεγκτική Επιτροπή) ενώ φυσικά δεν πρέπει να αμελήσετε να δηλώσετε υποψηφιότητα για την Ένωση Γονέων. Σημειώνουμε ότι δεν υπάρχει κανένα ασυμβίβαστο να είναι ένας γονέας μέλος του Δ.Σ. και Αντιπρόσωπος στην Ένωση.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι δεν θα υπάρξουν προσκόμματα στο να παραχωρηθεί χώρος στο σχολείο για να διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες. Άλλωστε στο σημείο που θα διεξάγονται θα βρίσκονται μόνο μέλη της εφορευτικής επιτροπής και ο γονέας που θα ψηφίζει.

Μη διστάσετε να μας ρωτήσετε για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση σχετικά με τις εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις και την εκλογική διαδικασία. Επίσης, χαρά μας θα είναι να μας καλέσετε σ’ αυτές να συζητήσουμε τα θέματα που σας απασχολούν.

Στο blog της Ένωσης θα βρείτε τόσο οδηγίες για την εκλογική διαδικασία, όσο και υποδείγματα των εγγράφων που θα χρειαστείτε (πρακτικό, κατάσταση ψηφισάντων).

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Χαλανδρίου