Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Ερώτηση στη Βουλή για τη στέγαση του 2ου ΚΕΣΥ Β' Αθήνας

Σχετικά με το οξύ και επείγον πρόβλημα της στέγασης του 2ου ΚΕΣΥ Β’ Αθήνας, για το οποίο έχουμε ήδη ενημερώσει από τον περασμένο Δεκέμβρη, η βουλευτίνα του Κ.Κ.Ε. Λιάνα Κανέλλη κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας.

Θυμίζουμε ότι το 2ο ΚΕΣΥ Β’ Αθήνας ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο 2018. Τον Ιανουάριο 2019 η Περιφέρεια Αττικής, που είναι η κατά νόμο αρμόδια για την στέγαση των ΚΕΣΥ της Αττικής, προκήρυξε μειοδοτικό διαγωνισμό για την εξεύρεση κατάλληλου ακινήτου. Ο διαγωνισμός εξελίχθηκε κανονικά, παρότι μεσολάβησαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, υποβλήθηκαν δύο προσφορές, και τον Ιούνιο 2019 συγκροτήθηκε η Επιτροπή Ελέγχου Καταλληλότητας για να εξετάσει τα ακίνητα που προσφέρθηκαν. Όμως, όπως γράφαμε στη 1/12/2020,  «τέλη Νοεμβρίου 2019, η Επιτροπή Καταλληλότητας ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΑΚΟΜΑ τα ακίνητα και δεν έχει αποφασίσει για την τύχη του 2ου ΚΕΣΥ Β΄ Αθήνας που εξυπηρετεί 283 σχολικές μονάδες και 40.000 μαθητές!»

Μετά από παρεμβάσεις των Ενώσεων Συλλόγων Γονέων των εμπλεκομένων Δήμων και της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, και όπως προκύπτει και από τα πρακτικά της Βουλής που μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω, η Επιτροπή Καταλληλότητας επιτέλους έλεγξε τα ακίνητα στις 19 Δεκεμβρίου 2019, έναν ολόκληρο χρόνο μετά την ίδρυση του ΚΕΣΥ και έξι ολόκληρους μήνες μετά την συγκρότησή της, και αποφάνθηκε ότι το ακίνητο που μειοδότησε δεν πληροί του όρους και τις προϋποθέσεις. Έκτοτε, δεν έχει σημειωθεί καμία απολύτως πρόοδος, δεν έχει υπάρξει καν απόφαση επί της ένστασης που, αναμενόμενα, υπέβαλε ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που απορρίφθηκε από την Επιτροπή Καταλληλότητας.

Δυστυχώς, η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αναμένεται να βρει ξανά το 2ο ΚΕΣΥ Β’ Αθήνας με τις υπηρεσίες του κατακερματισμένες να φιλοξενούνται σε διάφορους χώρους που έχουν διατεθεί από σχολεία της Αγίας Παρασκευής και του Χαλανδρίου και από υπηρεσίας του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Επαναλαμβάνουμε κι εδώ ότι εξαιτίας της έλλειψης ενιαίου ξεχωριστού χώρου για τη δομή αυτή:
  • Επιτείνεται δραματικά ο χρόνος αναμονής των αξιολογήσεων των αιτήσεων
  • Καθίσταται δυσλειτουργική η υπηρεσία στην οργάνωση και στη διαχείριση των υποθέσεων
  • Χάνεται η απαιτούμενη σε αυτές τις περιπτώσεις διακριτικότητα και εμπιστευτικότητα, αφού οι εξεταζόμενοι προσέρχονται σε σχολεία εν ώρα λειτουργίας
  • Λόγω της παντελούς έλλειψης διακριτικότητας, συγκεκριμένες περιπτώσεις παιδιών και γονέων αρνούνται να προσέλθουν προς αξιολόγηση φοβούμενοι την έκθεση
  • Προκαλούνται πολλές δυσλειτουργίες και στα ίδια τα σχολεία που φιλοξενούν τη δομή
Η επίκληση της επιδημίας του COVID-19 από την αρμόδια Υφυπουργό για να δικαιολογήσει την αδράνεια των αρμοδίων υπηρεσιών από τον περασμένο Δεκέμβρη μέχρι και σήμερα (θυμίζουμε ότι τα περιοριστικά μέτρα ενεργοποιήθηκαν μέσα Μαρτίου) είναι, επιεικώς, απαράδεκτη και δεν ελαττώνει στο παραμικρό την ευθύνη της Πολιτείας που ενάμιση και πλέον χρόνο μετά την ίδρυση του 2ου ΚΕΣΥ Β’ Αθήνας δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει την ενιαία στέγασή του.

Η Ένωση, μαζί με τις Ενώσεις των γειτονικών Δήμων και την Ομοσπονδία, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της ενιαίας στέγασης του 2ου ΚΕΣΥ Β’ Αθήνας.

Παρθέτουμε τα Πρακτικά από τη σχετική συνεδρίαση της Βουλής