Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Για τα προβλήματα του 2ου ΚΕΣΥ

Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019 στο 4ο ΓΕΛ Αγ. Παρασκευής πραγματοποιήθηκε συνάντηση συνεργασίας της προϊσταμένης και στελεχών του 2ου Κέντρου Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) Β΄Αθήνας, των Ενώσεων Συλλόγων Γονέων του Βόρειου Τομέα και του συλλόγου Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «ο Περικλής» με θέμα τις υπηρεσίες, τη λειτουργία και τις ανάγκες του 2ου Κ.Ε.Σ.Υ.

Οι Ενώσεις μετέφεραν την απόγνωση των γονιών με παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρία που βλέπουν να χάνεται πολύτιμος χρόνος περιμένοντας να γίνει η αξιολόγηση των αναγκών των παιδιών τους. Ο μέσος χρόνος αναμονής για την αξιολόγηση ξεπερνά τα δύο χρόνια, ενώ αυξάνεται δραματικά για τα παιδιά που ο φάκελός τους κατατέθηκε στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού, δεν αξιολογήθηκαν και στο μεταξύ προχώρησαν στην επόμενη βαθμίδα (δευτεροβάθμια).

Η προϊσταμένη του 2ου ΚΕΣΥ αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δομή αυτή με ιδιαίτερη έμφαση στο μεγάλο πρόβλημα της στέγασης και στις συνέπειες που αυτό προκαλεί.

Το 2ο ΚΕΣΥ ΔΕΝ έχει στέγη. Φιλοξενείται προσωρινά σε αίθουσες που διατίθενται από σχολεία του Δήμου Αγ. Παρασκευής και πιο συγκεκριμένα στο 4ο ΓΕΛ, στο συγκρότημα των 1ου & 2ου ΕΠΑΛ, ενώ πρόσφατα ο Δήμος παραχώρησε και νέους χώρους στα πολυιατρεία.

Εξαιτίας της έλλειψης ενιαίου ξεχωριστού χώρου για τη δομή αυτή:

  • Επιτείνεται δραματικά ο χρόνος αναμονής των αξιολογήσεων των αιτήσεων
  • Καθίσταται δυσλειτουργική η υπηρεσία στην οργάνωση και στη διαχείριση των υποθέσεων
  • Χάνεται η απαιτούμενη σε αυτές τις περιπτώσεις διακριτικότητα και εμπιστευτικότητα, αφού οι εξεταζόμενοι προσέρχονται σε σχολεία εν ώρα λειτουργίας
  • Λόγω της παντελούς έλλειψης διακριτικότητας, συγκεκριμένες περιπτώσεις παιδιών και γονέων αρνούνται να προσέλθουν προς αξιολόγηση φοβούμενοι την έκθεση
  • Προκαλούνται πολλές δυσλειτουργίες και στα ίδια τα σχολεία που φιλοξενούν τη δομή

Η στέγαση των ΚΕΣΥ ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των αντίστοιχων Περιφερειών.
Η πλειονότητα των 2ων ΚΕΣΥ βρίσκονται αντιμέτωπα με την έλλειψη στέγης.

Στην περίπτωση του 2ου ΚΕΣΥ Β΄Αθήνας οι ενέργειες για τη μίσθωση χώρων στέγασης έχουν ξεκινήσει από τον Ιανουάριο 2019, έχει τελεσφορήσει ο διαγωνισμός και έχουν υποβληθεί προτάσεις για δύο ακίνητα. Αρχές Ιουνίου 2019 ορίστηκε η επιτροπή καταλληλότητας από την Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να αποφασίσει για τα ακίνητα.

Τέλη Νοεμβρίου 2019, σχεδόν 6 μήνες μετά,
η Επιτροπή Καταλληλότητας ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΑΚΟΜΑ τα ακίνητα
και δεν έχει αποφασίσει για την τύχη του 2ου ΚΕΣΥ Β΄Αθήνας
που εξυπηρετεί 283 σχολικές μονάδες και 40.000 μαθητές!

Για άλλη μια φορά το γονεϊκό κίνημα καλείται να αγωνιστεί για το αυτονόητο, για το ελάχιστο.

Οι Ενώσεις, μαζί με την Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, θα διεκδικήσουμε αυτό που οφείλουμε στα παιδιά μας.