Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Σχολικές εκδρομές και μετακινήσεις (οδηγίες)

Με την έλευση της άνοιξης, οι σχολικές εκδρομές και οι μετακινήσεις θα πυκνώσουν. Για τον λόγο αυτό, συντάξαμε έναν σύντομο οδηγό με τις υποχρεώσεις των σχολείων καθώς και τους ελέγχους και τις κινήσεις που πρέπει να γίνονται πριν την αναχώρηση. 

Στα ΦΕΚ 456/B/13-02-2020 και ΦΕΚ 2888/Β/17-07-2020 περιγράφεται το πλαίσιο των σχολικών εκδρομών και μετακινήσεων. Επισημαίνουμε ότι στην ενότητα "Ειδικές υποχρεώσεις ασφαλούς διενέργειας μαθητικών μετακινήσεων" (άρθρα 15 και 12 αντίστοιχα) αναφέρεται ρητά ότι: 

  • Πριν από την αναχώρηση, ο/η Διευθυντής/ντρια του σχολείου, σε συνεργασία με τον αρχηγό της εκδρομής-μετακίνησης και τους συνοδούς καθηγητές/τριες, τονίζει στους μαθητές και μαθήτριες την ανάγκη για τη σχολαστική τήρηση του προγράμματος της εκδρομής και την υποδειγματική συμπεριφορά τους, έτσι ώστε να επιτευχθούν σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής η ασφαλής μετακίνηση, η διαμονή και η ψυχαγωγία, καθώς και οι εκπαιδευτικοί στόχοι.
  • Σε περίπτωση μετακίνησης με τουριστικά λεωφορεία, ο αρχηγός της εκδρομής-μετακίνησης φροντίζει να αναρτηθεί στα οχήματα ευανάγνωστη πινακίδα με την ένδειξη «Σχολική Εκδρομή - (όνομα σχολείου)» σε εμφανή σημεία στο πρόσθιο και οπίσθιο μέρος του οχήματος, η οποία διατηρείται έως το τέλος της εκδρομής. 
  • Ο/Η Διευθυντής/ντρια του σχολείου, εφόσον η μετακίνηση γίνεται με τουριστικά λεωφορεία, απευθύνεται εγγράφως στη Διεύθυνση Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να διενεργηθεί έλεγχος των οχημάτων (έγγραφα καταλληλότητας οχήματος, επαγγελματική άδεια οδήγησης, έγγραφα οδηγού κλπ.), λίγο πριν την αναχώρηση των εκδρομέων. Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί επιβλέπουν τα όρια ταχύτητας και, εφόσον κρίνουν σκόπιμο, απευθύνονται στις αστυνομικές διευθύνσεις του τόπου προορισμού, για επανάληψη των ελέγχων.

Επιπλέον, πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι οδηγοί των τουριστικών λεωφορείων έχουν συγκεκριμένο και περιορισμένο ωράριο εργασίας (ώρες οδήγησης). Ενδεικτικά να πούμε ότι ο οδηγός δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 8 ώρες οδήγησης ημερησίως (βλ. Κανονισμός).

Πρέπει επίσης να ελέγχεται και να τηρείται το βιβλίο δρομολογίων, που καταγράφει ρητά όλα όσα αφορούν το όχημα κατά την διάρκεια του δρομολογίου.

Οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων οφείλουν να μην εφησυχάζουν και να απαιτούν να τηρούνται απαρέγκλιτα οι κανονισμοί, να γίνονται ΟΛΟΙ οι προβλεπόμενοι έλεγχοι πριν αλλά και κατά την διάρκεια των εκδρομών από την Ελληνική Αστυνομία και συγκεκριμένα από τα αρμόδια τμήματα Τροχαίας.

Τα γραφεία ταξιδιών πρέπει και αυτά να φροντίζουν για την πιστή τήρηση των κανόνων και την ομαλή και ασφαλή διοργάνωση των εκδρομών και κυρίως των μετακινήσεων.