Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017

Παράσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη χρηματοδότηση των Σχολείων

Εμείς οι γονείς γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τη δεινή οικονομική κατάσταση που βρίσκονται τα Σχολεία μας: Κτήρια παλιά που χρειάζονται επειγόντως εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης. Απροστάτευτα σε κάθε είδους προσπάθειες κλοπής και βανδαλισμών. Με φθαρμένο ή και ανύπαρκτο αθλητικό εξοπλισμό. Με αρχαίο εξοπλισμό και εποπτικά μέσα. Με επικίνδυνες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Με οροφές που στάζουν. Με θερμάνσεις που υπολειτουργούν.

Δεν είναι λίγες οι φορές που καλούμαστε να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να κάνουμε λίγο πιο υποφερτή την κατάσταση αυτή. Με το φωτοτυπικό χαρτί που τακτικά πια θα εφοδιάσουμε κάθε χρονιά τα σχολεία μας. Με την αγορά υπολογιστών και βιντεοπροβολέων. Με την αγορά χρωμάτων αλλά και την προσωπική μας εργασία για να γίνει πιο ευχάριστο το περιβάλλον του σχολείου μας. Με τη συστηματική αφαίμαξη του εισοδήματός μας για να μπορούμε να στέλνουμε τα παιδιά μας στις εκπαιδευτικές εκδρομές – όσοι μπορούμε πλέον.
Τι φταίει για όλα αυτά;
Ποτέ η χρηματοδότηση της λειτουργίας των σχολείων δεν ήταν αυτή που θα θέλαμε. Όμως από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και το μόνιμο πια καθεστώς λιτότητας που μας έχει επιβληθεί από τις πολιτικές των μνημονίων, η δημόσια παιδεία είναι τομέας που επλήγη καίρια. Έτσι:
  • Η χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών έχει υποδιπλασιαστεί από το 2008 μέχρι σήμερα.
  • Οι Σχολικές επιτροπές καλούνται να καλύψουν παλιότερα και δυσβάσταχτα χρέη προς τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας και τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Η ευθύνη για την ανέγερση και τη συντήρηση των σχολικών μονάδων πέρασε στους Δήμους αλλά χωρίς την μεταφορά των αντίστοιχων οικονομικών πόρων.
  • Η ουσιαστική διάλυση του ΟΣΚ μετέφερε το βάρος για την προμήθεια και τη συντήρηση της υλικοτεχνικής υποδομής στις Σχολικές Επιτροπές, τους Δήμους και – άτυπα μεν, ουσιαστικά δε – στους γονείς.
Τι να κάνουμε;
Την Τετάρτη 25/1/2017, στις 7 το βράδυ, συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα την πρόσθετη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών από τον προϋπολογισμό του Δήμου.
Θα είμαστε όλοι οι γονείς εκεί για να διεκδικήσουμε:
  • Πάγια πρόσθετη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών από τον Προϋπολογισμό του Δήμου, επιπλέον της χρηματοδότησης από το κεντρικό Κράτος.
  • Πρόσθετη χρηματοδότηση που θα είναι τουλάχιστον ίση με το 20% του ήδη αυξημένου από το 2015 Δημοτικού Φόρου.
  • Να καλύπτονται όλες ανάγκες για τη συντήρηση, τις επισκευές και την αγορά εξοπλισμού των Σχολείων μας και με πρόσθετη χρηματοδότηση από τα έσοδα του Δήμου, και πέρα από τα ποσά των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.
Θέλουμε τον Δήμο να διεκδικεί επαρκή χρηματοδότηση για όλες τις ανάγκες των Σχολείων, κι εμείς οι γονείς θα στεκόμαστε σταθερός αρωγός σ’ αυτή την προσπάθειά του.
Την Τετάρτη 25/1/2017, ώρα 7 το βράδυ, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Γρ. Γυφτοπούλου 2) θα είμαστε εκεί για να διεκδικήσουμε τη λύση στα προβλήματα των Σχολείων μας.
Το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών του Δήμου Χαλανδρίου